Program ochrony nosorożca indyjskiego w Parku Narodowym Manas

Nazwa gatunku: NOSOROŻEC INDYJSKI Nazwa łacińska: Rhinoceros unicornis Kraj: Indie - Assam Strona projektu: www.pygmyhog.org   U podnóża Himalajów, w północno – zachodniej części Indii znajduje się trawiasta równina – Assam. Zamieszkują ją najbardziej charyzmatyczne zwierzęta: słonie, nosorożce, tygrysy, ale też krytycznie zagrożone wyginięciem świneczki karłowate. Już tylko 10% trawiastych terenów Assamu jest dzikich i

Nazwa gatunku: NOSOROŻEC INDYJSKI
Nazwa łacińska: Rhinoceros unicornis

Kraj: Indie – Assam
Strona projektu: www.pygmyhog.org

U podnóża Himalajów, w północno – zachodniej części Indii znajduje się trawiasta równina – Assam. Zamieszkują ją najbardziej charyzmatyczne zwierzęta: słonie, nosorożce, tygrysy, ale też krytycznie zagrożone wyginięciem świneczki karłowate. Już tylko 10% trawiastych terenów Assamu jest dzikich i zamieszkanych przez zwierzęta, pozostała część jest niszczona przez człowieka pod uprawy rolnicze i zabudowę.

ŚWIĘTA DLA NOSOROŻCA INDYJSKIEGO

Kup bon podarunkowy
o wartości 80 zł
i pomóż ratować nosorożce!

Aby zakupić bon prosimy dokonać wpłaty odpowiedniej kwoty (przycisk PRZEKAŻ DAROWIZNĘ powyżej) i podać w formularzu darowizny swój adres e-mail. Bon wyślemy na podany adres e-mail.

Chcesz pomóc innym zwierzętom – kliknij tutaj!

Nosorożec indyjski (Rhinoceros unicornis) posiada tylko jeden róg, który może mieć do 57 cm długości i który jest powodem wymierania gatunku. Według tak zwanej medycyny chińskiej róg nosorożca może leczyć wiele chorób oraz poprawiać potencję. Są to zabobony, ponieważ jest takim samym wytworem skóry jak nasze paznokcie. Długość ciała nosorożca indyjskiego dochodzi do 3,8 m, wysokość w kłębie 1,9 m i waga nawet do 3 ton! Zamieszkuje podmokłe, trawiaste tereny północnego subkontynentu indyjskiego. Potrafi biegać z prędkością nawet do 55km/h.

Samica nosorożca indyjskiego z młodym w Parku Narodowym Manas
Nosorożec indyjski odpoczywający w płytkiej wodzie w Parku Narodowym Manas w Indiach

Żywi się głównie trawą, liśćmi i gałązkami, ale również owocami i roślinnością wodną – nosorożce indyjskie bardzo dobrze pływają. Samice mogą tworzyć grupy kilku osobników wraz z młodymi, natomiast samce są samotnikami. Z powodu kłusownictwa nosorożce indyjskie otarły się o wymarcie, w najgorszych czasach żyło ich zaledwie 100 osobników. Dzięki ścisłej ochronie, prowadzonej od lat 70 tych XX w, populacja odradza się i szacowana jest obecnie na 3600 zwierząt. Najwięcej nosorożców (ponad 2500) żyje w Assamie w Parku Narodowym Kaziranga, teraz rozpoczynają się prace ochroniarskie nad odnowieniem populacji w Parku Narodowym Manas.

Od 1995 roku w Parku Narodowym Manas prowadzony jest projekt ratowania świneczki karłowatej. Wyhodowane w specjalnej zagrodzie świneczki wypuszczane są do środowiska naturalnego. Teraz przyszedł czas na ochronę nie tylko jednego gatunku, ale całego ekosystemu. W Parku Narodowym Manas, gdzie żyje 55 gatunków ssaków, w tym nosorożce, słonie i tygrysy, oraz 380 gatunków ptaków i 50 gadów, prowadzone są badania środowiskowe, prace zabezpieczające przed wypalaniem traw i kłusownictwem. Badając cały ekosystem i chroniąc wszystkie zwierzęta w Parku Narodowym Manas będziemy w stanie odnowić tam również populację nosorożca indyjskiego.