Program ochrony pantery śnieżnej

Nazwa gatunku: PANTERA ŚNIEŻNA - IRBIS Nazwa naukowa: Panthera uncia Kraje: Afganistan, Bhutan, Chiny, Indie, Kazachstan, Kirgistan, Mongolia, Nepal, Pakistan, Tadżykistan, Rosja, Uzbekistan Strona projektu: www.snowleopard.org   Enigmatyczny łowca zamieszkujący Himalaje, Wyżynę Tybetańską i góry Azji Centralnej. Przepiękne futro chroniące irbisy przed surowym klimatem stało się jego największym przekleństwem. To właśnie kłusownictwo i rozwój pasterstwa

Nazwa gatunku: PANTERA ŚNIEŻNA – IRBIS
Nazwa naukowa: Panthera uncia

Strona projektu: www.snowleopard.org

Enigmatyczny łowca zamieszkujący Himalaje, Wyżynę Tybetańską i góry Azji Centralnej. Przepiękne futro chroniące irbisy przed surowym klimatem stało się jego największym przekleństwem. To właśnie kłusownictwo i rozwój pasterstwa w wysokich górach Azji są największymi zagrożeniami dla istnienia tego gatunku.

ŚWIĘTA DLA PANTERY ŚNIEŻNEJ

Kup bon podarunkowy
o wartości 100 zł
i pomóż ratować pantery!

Aby zakupić bon prosimy dokonać wpłaty odpowiedniej kwoty (przycisk PRZEKAŻ DAROWIZNĘ powyżej) i podać w formularzu darowizny swój adres e-mail. Bon wyślemy na podany adres e-mail.

Chcesz pomóc innym zwierzętom – kliknij tutaj!

Pantera śnieżna w Zoo Wrocław

Irbis jest doskonale przystosowany do życia w skrajnie surowym środowisku. Gęste futro doskonale chroni przed zimną temperaturą oraz kamufluje zwierzę. Białokremowa lub szarawa sierść z czarnymi i ciemnobrunatnymi cętkami powoduje, że jest bardzo trudny do zaobserwowania na skałach i śniegu.

Pantery śnieżne są stosunkowo małymi przedstawicielami rodzaju Panthera . Długość ich ciała to 86–125 cm, długi i gruby ogon może mierzyć nawet 105 cm. Ważą do 52 kg (samice są mniejsze i lżejsze od samców). Mają krępe i dość krótkie łapy, co ułatwia im poruszanie się po skałach.

Do niedawna irbisy były nieuchwytne dla badaczy i fotografów. Dopiero zastosowanie fotopułapek umożliwiło uwiecznienie tych pięknych i bardzo skrytych kotów w naturze. Są aktywne dniem i o zmierzchu. Żyją samotniczo, jedynie w okresie godowym można je zaobserwować w parach. Samica sama wychowuje potomstwo, na ogół rodzi 2 – 3 młode. W ogrodach zoologicznych obserwowano większe mioty. Polują głównie na ssaki kopytne takie jak koziorożce, markury, dziki, nachury, tary i piżmowce syberyjskie. Nie gardzą a także mniejszymi ofiarami takimi jak świstaki czy ptaki. Ze względu na zanikanie lodowców pasterze wypasają coraz wyżej swoje zwierzęta domowe, a tym samym wchodzą z nimi na terytoria łowieckie panter. Zdarza się więc, że irbisy polują również na zwierzęta domowe: owce, kozy i bydło.

Pantera śnieżna w Mongolii. Zdjęcie z fotopułapki Snow Leopard Trust

Co robimy?

Wspieramy Snow Leopard Trust w ochronie panter śnieżnych w ich naturalnym środowisku. Działalność tej organizacji polega nie tylko na badaniu tych wspaniałych zwierząt w 12 krajach występowania, ale również na ochronie i edukacji. Finansujemy zakładanie fotopułapek pomagających monitorować obecności panter śnieżnych, ale też program edukacji ludzi zamieszkujących w ich sąsiedztwie. Oferując pracę przy wytwarzaniu rękodzieła artystycznego z filcu, wełny owczej i wielbłądziej, dajemy alternatywne dla kłusownictwa źródło dochodu! Jeżeli chcielibyście zdobyć te fantastyczne zabawki dla kotów widoczne na zdjęciach poniżej, zapraszamy na naszą zrzutkę!

Jeżeli chcecie Państwo pomóc nam ratować pantery śnieżne,  prosimy o wpłaty na nasze konto bankowe:

z dopiskiem: irbis

Całość pieniędzy zostanie przeznaczona na ratowanie panter śnieżnych! Dziękujemy!

Bony podarunkowe na Święta

Jeśli nie masz pomysłu na świąteczny prezent i martwisz się, że kolejna para skarpet pod choinką może się komuś nie spodoba, mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie.  (więcej…)

Czas na wiosenne wietrzenie szaf!

Dzisiaj świętujemy Dzień Ziemi. Święto to ustanowione zostało, by zwrócić uwagę na to, jak kruche są ekosystemy na naszym globie w zetknięciu z człowiekiem. Jednym z ogromnych obciążeń dla środowiska i jego bioróżnorodności jest przemysł...

Bony podarunkowe na Święta

Podsumowanie WILD RUN 2022

Bieg Wild Run 2022 odbył się po raz szósty w historii. Tegoroczne hasło brzmiało „ratujmy zwierzęta Azji”. Ponad 1100 osób zapisanych na bieg włączyło się w tym roku w akcję biegu charytatywnego w dniu 9...